Lina Areklew – Ur askan

Fredrik Fröding är en överlevare trots alla motgångar i livet. Han överlevde Estoniakatastrofen när hela hans familj inte gjorde det. Eller? Han tror eller hoppas att även hans bror överlevt. Så när han en dag tror sig se sin bror utanför ett hotell i Stockholm kan han inte släppa det. Något som gör att han följer efter hotelldirektören när han lämnar hotellet vid midsommar. Resan blir något längre än han tänkt sig, nämligen till Ulvön utanför Örnsköldsvik. Väl framme blir Fredriks minnesbilder lite dimmiga. Det är inte så bra då ett mord sker på hotellet han tar in på.

I Örnsköldsvik jobbar Sofia Hjortén som polis. Efter några år i Stockholm är hon tillbaka i sin hemstad. Hon får mordet på hotellet på sitt bord och möter då Fredrik som hon haft en affär med i Stockholm för länge sen.

Det här är en klassisk svensk deckare. Den har persongalleriet, den har den lokala förankringen och den har kopplingar bakåt i tiden. Det är ett recept som har fungerat sen Camilla Läckbergs tidiga böcker och fungerar än idag. Det finns dock en risk att om man inte vågar tillsätta något nytt så kan känslan bli att man ätit rätten tidigare. I den här boken tycker jag Fredrik och hans problem med sig själv är den extra kryddan, om nu någons psykiska problem kan vara något positivt. Det gör t.ex. den spontana resan från Stockholm till Örnsköldsvik trovärdig som är en av nycklarna till historien.

Lina Areklews Ur askan är den första boken i Ulvöserien. En klassisk deckare i Maria Wern-stil som jag belönar med en fin tre i betyg.

Uppläsare: Mirja Turestedt

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: