Geir Lippestad – Det vi kan stå för

bca8ec6b690eb5d9f021119e4368f4b7

Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks huvudförsvarare i rättegångarna efter attacken mot regeringskvarteren och massakern på AUF:s sommarläger i juli 2011. Det kan vi stå för beskriver rättegången ur hans perspektiv. Lippestad inleder boken med att skildra hur han kör till sitt sista möte med Breivik efter rättegångens slut, för att sedan gå tillbaka till frågan om vad som fick honom att åta sig uppdraget. Därefter beskriver han hela rättegångsförloppet, med personliga reflektioner och… visa mer utvikningar som ger en fördjupad bild av skeendet och hans hållning som försvars. Lippestad resonerar inte minst kring de svåra moraliska utmaningar som han och de andra försvarsadvokaterna stötte på i sitt arbete. Det vi kan stå för är därför ingen renodlad rättegångsskildring, utan också en bok om människovärde och demokrati, och om juristens roll i det rättssamhälle som måste omfatta alla till och med de som vill förgöra det.

Min kommentar: Vad får en ensam norsk man att kallblodigt döda 77 landsmän och därefter inte ångra något? Det är nog den frågan de flest som lyssnar på den här boken vill ha svar på. Det kanske är för mycket begärt att Lippestad eller någon människa ska kunna svara på den frågan. Men om man börjar lyssnandet med den förhoppningen så är riska att men blir lite besviken. Boken är istället ett försvarstal varför man som advokat tar på sig ett sådant uppdrag, hur man klarar pressen(och media) och vilket moralisk balansgång det är. Så ställer man om fokus och börjar ta till sig Lippestads tankar och idéer så är det en intressant bok. Tyvärr så känns det som att de enda han vågar kritisera i rättsaparaten är vissa ej namngivan advokatkollegor. Vilket känns lite tamt.

Uppläsare: Mats Eklund

Betyg:

3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: