Dan Josefsson – Mannen som slutade ljuga

9789175232126_200_mannen-som-slutade-ljuga_mp3-bok

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen.

Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare,
en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld?

Svaret är mer konkret än man kan tro. Gruppens övertygelse kom från ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker.
Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter där han vårdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

Mannen som slutade ljuga är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick ? och om gruppen som följde henne.

Mannen som slutade ljuga är spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission,
och långt mer skakande än någon fiktiv berättelse kan bli.

Min kommentar: Jag tror att de flesta som gillar att läsa/lyssna på deckare är lite farsinerat kittlade av seriemördare. Man tar till sig och förfasas. Problemet uppstår när professionella psykoanalytiker, professorer, poliser och åklagare också känner den kittlingen och gör det så starkt så att men inte skyr några medel för att till och med skapare sig en seriemördare. Dan Josefsson sparar inte på krutet i detaljerna om hur seriemördaren Thomas Quick skapas. Det som gör mig mest rädd är när professionella psykoanalytiker använder grovt störda människor för att bevisa att just deras tes är den rätta. I det här fallet blandar men även in inslag som likar religiösa sekter och till och med politiska inslag. Bokens historia är fantastisk men den blir lite för mycket detaljer kring psykologi för min smak. Är man intresserad av Quick fallet skulle jag hellre rekommendera Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick.

Uppläsare: Torsten Wahlund

Betyg:

2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: