Mark Owen – Ingen lätt dag

ingenlattdag

Den 1 maj 2011 stormar en amerikansk styrka in i huset där Usama bin Ladin befinner sig. Ett ögonblick senare är han död. För första gången ger nu en av de soldater som var med sin bild av hur det gick till.

I Ingen lätt dag får läsaren följa Mark Owen och de övriga tjugotre SEAL-soldaternai den handplockade gruppen när de tränar inför det största uppdraget av alla. Berättelsen som slutar med bin Ladins död är en viktig del av vår moderna historia. Den börjar med en helikopterkrasch som Owen med nöd och näppe överlever och beskriver detaljerat skeendet fram till anropet som meddelar världen att terroristledaren är död.
Dessutom låter Owen läsaren ta del av livet på slagfältet och redogör för hur elitsoldaterna väljs ut och tränas inför sina uppdrag. Han berättar också om sin uppväxt i Alaska och om hur han som medlem i SEAL förväntas prestera på toppen av sin fysiska och mentala förmåga. Med sinne för detaljer beskriver han elitstyrkans många uppdrag och ger en levande bild av hur gruppen växt fram efter den 11 september 2001.

Min kommentar: Ytterligare en av dessa P3-dokumentär-extended-version-böckerna. Som jag har sagt många gånger i mina resencioner här är jag svag för nutidshistoria. Att få se in bakom kulisserna på händelser som berör många människor. Att det sedan är lockande att få följa de bästa av de bästaär naturligt vis också intressant. Även om det ibland kanske blir lite väl mycket vapenporr. I det här fallet skulle det vara minst lika intressant att få följa det politiska spelet bakom tillslaget. Med det finns säkert böcker om det också.

Uppläsare: Torsten Wahlund

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: