Jussi Adler-Olsen – Flaskpost från P

9170367345_0

Ingen hade sett den repade gamla flaskan som stod i fönsterkarmen på polisstationen i Wick i Skottland. Ingen hade lagt märke till brevet eller undrat varför någon skrivit ”Hjälp”.  När Carl Mørck och hans assistent Assad på avdelning Q får tag på flaskposten tror de först att det handlar om några barns busstreck. Men när de forskar vidare i det hela inser de att flaskposten är det enda livstecken man fått från två pojkar som fördes bort på nittiotalet. Vilka är pojkarna, vad har hänt med dem och varför har ingen anmält dem saknade? Carl och Assad dras allt längre in i en iskall kidnappares nät och de inser snart att tiden håller på att rinna ut. Trots att många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv.  Kriminalromanerna om Avdelning Q har snabbt blivit en stor framgång, såväl i hemlandet Danmark som internationellt. De handlar om kriminalinspektör Carl Mørck som motvilligt går med på att starta Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Tillsammans med sin assistent Assad tar han sig an brott som av alla anses som hopplösa att klara upp.

Min kommentar: Deckare som inbegriper mysterier inom religiösa församlingar/sekter kan lätt få en overklighets känsla over sig. Men jag tycker att Adler-Olsen lyckas hålla ner den känslan. Jag har varit inne på det i andra recensioner kring avdelning Q, den skulle aldrig få förekomma på riktigt. Men allt hålls uppe av de varma personbeskrivningarna. Jag tycker att det finns en likhet mellan Carl Mørck och Ove (i En man som heter Ove). Båda är vresiga gubbar men är väldigt fördomsfulla mot olikheter. Personer som skriker och gapar oavsett hudfärg, ursprung och kön är ganska befriande. Nu har jag en bok kvar i serien vilken jag ser framemot.

Uppläsare: Stefan Sauk

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: