Jonas Trolle – Jakten på kapten Klänning

ljudbok-9789170369674-jakten-pa-kapten-klanning

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.

Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Länskriminalens spaningsrotel i Stockholm.

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.

Min kommentar: Man brukar ju ibland säg att verkligheten överträffar dikten . Det kanske man skulle kunna säga om den här historien också men jag tycker ordet överträffar känns fel att använda när kvinnor utnyttjas av en person som vi med våra skattepengar betalar för att skydda oss. När jag lyssnar deckare är det viktigt att historien känns trovärdig. Skulle jag lyssna en deckare där en av Sveriges högsta polischefer, som till det åker land och rike runt och föreläser som jämställdhet samtidigt går till prostituerade och utnyttjar minderåriga, skulle jag nog lägga boken åt sidan för att den skulle vara för overklig. Hur skulle man då reagera om man som polis ställs in för just ett sådan scenario kan man ju bara gissa? Jag har lyssnat på en hel del dokumentärböcker genom åren och den här skiljer sig från flertalet av dessa. Det för att författaren lägger in sina egna känslor. Att höra att de som jobbar med att utreda de här vidriga brotten tycker att det är jobbigt, på gränsen till outhärdligt, tycker jag bara är mänskligt och ger boken trovärdighet.  Jonas Trolle guidar oss på ett omsorgsfullt sätt genom kalla spaningsnätter, billjakter, våndan att ta rätt beslut och det jobbiga att inte ens kunna anförtro sin närmsta chef vad man jobbar med. Beskrivningen av telefonsamtalet till just den närmsta chefen direkt efter Lindbergs gripande är en av bokens höjdpunkter. Martin Wallström gör en bra uppläsning av en bra bok.

Uppläsare: Martin Wallström

4

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: