Jan Guillou- Eventuellt uppsåt-att döda ortens gangsters

Firma Ponti & Hamilton är tillbaka. Pensionärerna Erik och Carl ska åter igen rädda världen. Den här gången andra pensionärer som blir lurade av förortsgäng. Det gör dom genom att sabotera bedragarnas datorer och telefoner. Ja, nu är det ju så att den ena av dom Erik, precis fått en sk smartphone. Så han kan inte bidra med så mycket i just den delen.

När Ryssland invaderar Ukraina ändras förutsättningarna då den före detta underrättelseofficern Carl Hamilton blir inkallad till tjänstgöring igen. Det gör att deras hobbyprojekt får oanade möjligheter till avancerade tekniska lösningar. Vilket dom utnyttjar.

Det här är ett väldigt märkligt universum. Erik Ponti, alias Jan Guillou, är huvudperson. En karaktär som vi fått följa sedan Onskan. Sen har han dykt upp i både Coq Rouge och Brobyggarserien. Inget konstigt med det. I den här boken serien så lägger Guillou in så många detaljer från sitt liv idag i Pontis liv, allt från medverkande i Filip och Fredriks Alla mot alla till krönikor i Aftonbladet. Lägg sen till att Ponti/Guillou umgås med superhjälten Hamilton, som i den här boken blir inkallad för att sätta upp ett avancerat cyberförsvar mot ryska attacker. Men det skruvade är inte slut där. För herrarnas hobbyprojekt går ut på att bekämpa/lösa gängkriminalitet i Sveriges förorter.

I allt så drar firma Ponti/Hamilton en massa smarta slutsatser som att Putin förlorade kriget efter tre dagar mm. Slutsatser som är betydligt lättare att dra efter ett år än efter tre dagar. Men vi som lyssnare ska förstå att dessa slutsatser dras under våren 2022. Allt detta samtidigt som man vill att det hela ska kännas trovärdigt. Jag får inte ihop det.

Med allt detta sagt så måste jag ändå säga att boken är både underhållande och välskriven. Samtidigt så underlättar det om man lyssnar på det mesta Guillou skrivit, då det flyger referenser till både DG och Lauritzen.

Det är tur att vi får Tomas Bolme som ciceron genom allt detta. Det gör mig trygg i all förvirring.

Jag blir inte klok på Jan Guillou nya bok Eventuellt uppsåt. Den är underhållande, tar upp aktuell händelser som jag gillar samtidigt som jag sitter och irriterar mig på hans självgodhet och besserwisser stil. Det får bli en tre i betyg, men jag är långt ifrån säker.

Uppläsare: Tomas Bolme

Betyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: